PL EN DE

Recenzje książek, wywiady

Autor: Małgorzata Żółtaszek |

Tu trochę informacji i recenzji na temat moich książek. Załączam również kilka wywiadów, w których miałam przyjemność odpowiadać na wiele ciekawych pytań. Do poczytania  i posłuchania przy kawie i nie tylko.

 

 

basalyk-i-psotka-ida-do-pracy-czesc-2-u-iext37688388

basalyk-i-psotka-ida-do-pracy-czesc-1-u-iext37684398

o-mateuszku-ktory-bal-sie-ciemnosci-basi-ktora-nie-lubila-buziakow-i-inne-historyjki-u-iext35775198jak-anitce-uciekly-zabawki-jacus-zgubil-sie-w-sklepie-i-inne-historyjki-u-iext34489591

 

 

 

 

 

01.02.2017 – Recenzja Basałyka i Psotki na blogu „Różane dzieciństwo”.

(…) Dzięki książce dziecko poznaje nomenklaturę związaną z poszczególnymi zawodami, uczy się prawidłowego zachowania np. na poczcie, czy podczas zgłaszania zagrożenia do straży pożarnej oraz przygotowuje się do przyszłej pracy w swoim dorosłym życiu.
W serii ukazała się również druga część przygód pomysłowego rodzeństwa, z którą poznamy inne, równie ciekawe zajęcia dorosłych. Książki polecamy dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, dla których lektura może być inspiracją do długich i bardzo interesujących zabaw.

Więcej: http://rozanedziecinstwo.blogspot.com/2017/02/praca-tez-mozna-sie-bawic-basayk-i.html?m=1

logo_trojka

23.08.2016 – Miałam dziś zaszczyt odpowiedzieć na kilka interesujących pytań dotyczących Basałyka i Psotki w audycji „Godzina wychowawcza” w Radiowej Trójce. Razem z Panią Katarzyną Pruchnicką rozmawiałyśmy między innymi o tym, jak na pracę patrzą dorośli, a jak dzieci, a także o emocjach, jakie w dzieciach może wywoływać nieobecność rodziców. Zapraszam do wysłuchania!

http://www.polskieradio.pl/9/5363/Artykul/1658627,Sport-dla-calej-rodziny-Czemu-nie

 

rdc logo20.08.2016 Basałyk i Psotka mieli też swoje 5 minut w Radiu RDC:

„książka jest bardzo pięknie wydana, w twardej oprawie, zilustrował wspaniale Paweł Pawlak (…)Kolaże będą inspirować dzieci do podobnych prac. Książka zaprasza do wspólnej  zabawy. „

http://www.rdc.pl/podcast/ciotka-ksiazkula-zaprasza-mlodzi-recenzenci-2/

 

qlturka_znak_podpis_RGB_png-204x6001.07.2016 – „Basałyk i Psotka idą do pracy” – recenzja książki” – portal Qulturka

(…) Autorka zadała sobie wiele trudu, by każdy z pięciu zawodów szczegółowo opisać, posługując się fachowym słownictwem, jednak przystępnie i dla dzieci. Do każdego dołączony jest słowniczek.

Prawdziwą wartość książki stanowią ilustracje-instalacje(fotografie ręcznie wykonanych obiektów) Pawła Pawlaka. Artysta podpowiada, jak domowym sposobem wykonać potrzebne poszczególnym zawodom sprzęty – czy to będzie hełm strażacki, ekspres do kawy, komputer, czy urządzenie do kontrolowania stanu pacjenta. (…)

Więcej: http://www.qlturka.pl/2016/07/01/basalyk-i-psotka-ida-do-pracy-recenzja-ksiazki/

 

Juniorowo13.04.2016 – „Mamo, tato, kim wy jesteście? czyli „Basałyk i Psotka idą do pracy” – tym razem o II części Basałyka i Psotki można poczytać na portalu Juniorowo.

(…) Kim są twoi rodzice? No, rodzicami, wiadomo, ale czym się zajmują zawodowo? Odpowiedź jest prosta jeśli mama lub tata pracują w jednym z dobrze określonych, tradycją umocnionych zawodów takich jak pielęgniarka, lekarz, architekt, murarz czy sprzedawca w sklepie. Te i łatwo nazwać, i nietrudno zrozumieć sześcio- czy siedmiolatkowi. Ale w naszej nowoczesnej rzeczywistości mamy całą masę zawodów, których nazwy niewiele mówią Juniorom i które trudno sobie wyobrazić.

I tu z pomocą przychodzą Basałyk i Psotka, którzy uwielbiają bawić się w „bycie w pracy”. W swoich zabawach inscenizują zawody nieoczywiste, tajemnicze i trudne do pojęcia dla Juniorów.(…)

Więcej: http://www.juniorowo.pl/mamo-tato-kim-wy-jestescie-czyli-basalyk-i-psotka-ida-do-pracy/

 

TVP_ABC-logo25.02.2016„Basałyk i Psotka idą do pracy” – recenzja drugiej części Basałyka i Psotki na stronie Telewizji ABC.

„(…) Ta lektura stwarza wiele pretekstów do rozmowy z dziećmi – jaki zawód wybrać, by mieć interesujące życie, dlaczego jest ważne równouprawnienie i szacunek dla cudzej pracy.

Na końcu każdego rozdziału znajduje się słowniczek w przystępny sposób tłumaczący najważniejsze pojęcia związane z każdym z zawodów.
Młodzi czytelnicy dowiadują się m.in., co to są linie papilarne, blenda, ramówka i prompter.”

Więcej: http://abc.tvp.pl/24165267/basalyk-i-psotka-ida-do-pracy

 

mam w domu03.11.2015 – „Basałyk i Psotka idą do pracy” Małgorzata Żółtaszek” – recenzja na blogu Mama w Domu

„Kto podgląda nas na FB ten wie, że uznałam niedawno tę książkę za the best of the best książek dziecięcych! Połączenie ciekawej historii z mnóstwem przydatnej wiedzy, a do tego kilka przepisów na zabawki z niczego, to jest to, co mogę polecić z pełną świadomością. Książka ta zainteresuje dzieci, bo nie odbiega od ich świata. Jest tu pełno zabawy i tłumaczenie dorosłych nazw na dziecięcy sposób. Dorośli za to dowiedzą się jak dzieci widzą ich świat. (…)”

Więcej: http://www.mamawdomu.pl/2015/11/biblioteka-mlodego-czlowieka.html

 

logo ryms05.05.2015„Basałyk i Psotka idą do pracy” – recenzja pierwszej części Basałyka i Psotki w kwartalniku Ryms.

„(…) Żółtaszek w swojej książce stworzyła w istocie gotowe scenariusze zabaw. W dodatku Paweł Pawlak, który ilustrował książkę, świetnie wkomponował zdjęcia przedstawiające przeróżne rzeczy, związane z opisanymi zawodami, które dzieci mogą zrobić same przy pomocy: plasteliny, sznurka, taśmy klejącej, guzików, pudełek, tektury i plastikowych nakrętek. I tak, dzieci mogą na chwilę zostać lekarzem wykonującym operację, który na urządzeniu do obserwowania stanu zdrowia pacjenta, kontroluje całą sytuację.

(…) Nieważne czym zajmują się rodzice w pracy, istotne jest, aby ciekawość ich dzieci została zaspokojona. Cieszy więc fakt, że Basałyk i Psotka idą do pracy po raz pierwszy, ale nie ostatni. Wydana właśnie książka Żółtaszek jest bowiem dopiero pierwszą częścią przygód rodzeństwa. Spodziewać się możemy, że kolejne części przybliżą kolejne interesujące zawody. Osobiście czekam z niecierpliwością.”

Więcej: http://ryms.pl/ksiazka_szczegoly/2274/basalyk-i-psotka-ida-do-pracy.html

 

Radio Kraków logo09.04.2015 – wraz z panią Barbarą Gawryluk przeprowadziłyśmy bardzo sympatyczną rozmowę na temat Basałyka i Psotki, kiedy byłam gościem Radia Kraków i audycji Alfabet. Posłuchajcie!

http://www.radiokrakow.pl/audycje/alfabet/zabawny-wiking-kucyki-i-koniki-ptaszek-brzechwy-i-basalyk-i-psotka-to-bohaterowie-alfabetu/

 

Wiadomođci24 logo22.02.2015 – „Basałyk i Psotka idą do pracy”, czyli o tym co lubią dzieci” – recenzja Basałyka i Psotki w portalu Wiadomości 24.

„(…) Dzieci są dobrymi obserwatorami i łatwo zapamiętują to o czym mówią dorośli. Ile razy opowiadając o swojej pracy słyszeliśmy „A kiedy mnie tam zabierzesz?” lub „Dziś też musiałeś zastać dłużej w pracy?. Być może niektórzy rodzice mieli możliwość pokazać swoim pociechom miejsce pracy i zapoznać z czynnościami, które tam wykonują. Ale śmiem twierdzić, że nieliczni, bo przecież praca, to nie miejsce dla dzieci. Zresztą, który szef by się na to zgodził, szczególnie gdy rodzice pracują w wielkiej korporacji?(…)”

Więcej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/basalyk_i_psotka_ida_do_pracy_czyli_o_tym_co_lubia_dzieci_324809.html

 

gaga_logo_niebieskie217.02.2015„Basałyk i Psotka idą do pracy. Część I” – recenzja w portalu Gaga.

„(…) Basałyk i Psotka podpatrują i podsłuchują dorosłych. Tworzą własne wizje codziennych zajęć, które dzięki nieskrępowanej dziecięcej wyobraźni z nudnych, rutynowych czynności zmieniają się we wspaniałą przygodę.

Okazuje się, że chcąc się dobrze bawić, nie trzeba wcale jechać do dżungli czy na biegun północny, bo codzienne zajęcia i zwykłe sprawy także mogą dostarczyć wspaniałej rozrywki. A przy okazji są świetną nauką i treningiem przygotowującym do dorosłego życia.(…)”

Więcej: http://www.egaga.pl/basalyk-psotka-ida-pracy-czesc/

 

kultura online18.03.2014 – przesympatyczna rozmowa z dziennikarzem portalu Kultura Online i moim byłym nauczycielem dziennikarstwa – panem Leszkiem Budrewiczem. Rozmawiamy o książkach, spotkaniach autorskich i pasji bycia z dziećmi.

„(…)  Z kolejnego wywiadu serii „Rozmów polsko- ludzkich” dowiecie się m.in. jak przebiegają spotkania autorskie z milusińskimi, dlaczego reklama psuje radość z macierzyństwa i nad czym obecnie pracuje pisarka. Zapraszamy do oglądania i słuchania.”

Więcej: http://kulturaonline.pl/rozmowy,polsko,ludzkie,malgorzata,zoltaszek,tytul,artykul,17667.html

 

Pozostałe recenzje wkrótce…

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz